Common Woods - een wijk voor circulair leven
“Ecologie, sociale inclusie en een hoge kwaliteit van leven zijn de pijlers die Common Woods Amersfoorts meest duurzame wijk moeten maken”, aldus Rickwin Huisman. Dit heeft geresulteerd in natuurinclusieve en circulaire gebouwontwerpen, waar elke bewoner het gevoel krijgt dat je middenin de natuur bent. Er is dus een grote rol weggelegd voor duurzaamheid. Samen met verschillende partijen is dit geïmplementeerd in een systeem, wat niet ten koste gaat van de kwaliteit van de woningen.
Hout waar mogelijk
De woningen van Common Woods zijn bijna volledig in hout uitgevoerd: de draagstructuur (bij de grondgebonden woningen), de kozijnen en de gevel. De fundering kon echter niet anders dan in beton gebouwd worden in verband met de bodemsoort van de projectlocatie. Desalniettemin heeft het team in samenwerking met B-smart fundering een oplossing gevonden die efficiënt gebruik maakt van een stalen framework om vervolgens op locatie het beton te gieten. “Dat gebruikt veel minder beton”, aldus Rickwin Huisman, “dus minimaliseerden we de impact van de CO2-uitstoot. Bovendien vervoer je hierdoor al het beton in één vrachtwagen, in plaats van dat je meerdere wagens laat rijden met prefab betonnen platen.”
”Dat houtbouw werkt was voor niemand in het proces een vraag”. De keuze voor hout was voor het hele team een no-brainer. “We hebben er geen seconde over getwijfeld”, zegt hij. Toch is het niet simpelweg een keuze: het hele bouwsysteem is anders ingericht bij houtbouw. “En dan heb je ook nog modulaire houtbouw, wat weer compleet verschillend is. Waar wij vooral moeite mee hadden, zeker als startend bedrijf, was het op orde krijgen van alle garanties. Daarom zijn wij al vroeg in het proces gaan samenwerken met de hoofdaannemer.” Überhaupt raadt Rickwin aan om de keuze voor hout vanaf het begin al te maken en om een projectteam samen te stellen met professionals die ervaring hebben in de houtbouw. Daarbovenop zijn er nog meerdere aspecten waar rekening mee gehouden moet worden indien er gekozen wordt voor een houtbouwproject. Hier zijn vele casestudies aan toegewijd, waar onze visie op gebaseerd is.
Ecologie als speerpunt
Ook ecologie gold als speerpunt voor Common Woods. Dat is terug te zien in de artist impressions: flora en fauna is op talloze manieren geïntegreerd in de gebouwen. “Natuurinclusief gaat om meer dan alleen groen in de omgeving”, zegt Huisman. “Veel partijen vergeten dit, maar je moet een integraal concept creëren met onder andere voedingsplaatsen en schuilplekken.” In Common Woods is uitzicht op groen heel normaal. Om die integratie tussen mens en natuur een stap verder te nemen, heeft softwarebedrijf OMRT parametrische modellen gemaakt om het zicht vanuit de woningen op het groen te vergroten.
De juiste methode
Om de diversiteit en plattegronden van de woningen logisch en betaalbaar te houden, bleek de modulaire aanpak niet de beste methode voor Common Woods. “We hadden voor elke villa wel een andere module, dat is niet handig”, zegt Huisman. “Dan maak je per woning andere aansluitingen, wat dus relatief veel materiaal kost, terwijl dat bij prefab bouwen niet hoeft. Bovendien: hoe unieker hoe lastiger dat in de fabriek te engineeren is.” Om die reden stapte het team over naar een meer passief systeem, bestaande uit CLT-wanden en -vloeren in een 2D-uitvoering. “Dat scheelt materiaal en is veel efficiënter door standaardisering.”
Kortom, de juiste methode kwam na verloop van tijd. Toch kan Huisman trots terugkijken op het ontwerpproces van Common Woods en heeft hij er een gouden tip uitgehaald. Benieuwd welke gouden tip dit is? Lees verder op de website van Stedebouw & Architectuur voor het gehele artikel.